Pakowaczki próżniowe w gastronomii – czy warto je stosować?

Dłuższą świeżość żywności można osiągnąć na wiele sposobów. Jednym z nich jest pakowanie próżniowe, do którego używane są specjalne pakowaczki. Czy zakup tego typu sprzętu sprawdzi się w lokalu gastronomicznym?

Na czym polega pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe pozwala na hermetyczne zapakowanie produktów spożywczych. Określane jest ono także jako pakowanie vacuum – od ang. próżnia.

Proces pakowania próżniowego pozwala na usunięcie z opakowania powietrza, które sprzyja szybszemu psuciu się żywności. Można wtedy zatrzymać procesy utleniania się produktów oraz rozwoju bakterii tlenowych.

Do hermetycznego pakowania tego typu używana jest pakowaczka próżniowa – urządzenie, które odsysa powietrze, zmniejszając ciśnienie, a następnie szczelnie zamyka opakowanie. W użytku domowym stosowane są także pojemniki do pakowania próżniowego.

Zalety pakowania próżniowego

Poprzez pakowanie próżniowe można uzyskać szereg korzyści w porównaniu ze standardowym procesem pakowania produktów do zwyczajnych pojemników czy woreczków.

Do głównych zalet pakowania próżniowego zaliczają się:

– Wydłużenie świeżości żywności,
– Zmniejszenie ilości wyrzucanych produktów spożywczych,
– Zachowanie wartości odżywczych żywności,
– Oszczędność pieniędzy,
– Skrócenie czasu przygotowywania dań,
– Szerokie zastosowanie – do owoców, warzyw, nabiału, mięs, ryb, pieczywa, gotowych posiłków,
– Zmniejszenie objętości produktów spożywczych przy pakowaniu w folie.

Pakowaczki próżniowe w gastronomii

Z urządzeń jak pakowaczka próżniowa można korzystać również w gastronomii, między innymi w restauracjach, firmach cateringowych, barach, salach przyjęć. Pakowaczki gastronomiczne pozwalają na łatwiejsze przechowywanie surowców, półproduktów oraz gotowych produktów, wydłużając ich świeżość. Zmniejszają przez to marnotrawstwo żywności i pomagają redukować koszty.

Pakowaczki te mogą być używane również przy pakowaniu gotowych dań dla klientów. Zastosowanie metody pakowania próżniowego powoduje, że posiłki są świeże, smaczne i mniej podatne na zepsucie.

W użyciu znajdują się różne gastronomiczne pakowaczki próżniowe, w tym pakowarki komorowe, foliowe do tacek, listwowe do zgrzewania, dzięki czemu można dopasować je do konkretnego przeznaczenia.

Pakowaczki próżniowe dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Kategorie