Zalety noży HACCP

Jeśli prowadzisz własną restaurację lub bar to na pewno musiałeś słyszeć o HACCPie. To system, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności, która trafia na stoły klientów. Jeśli zarządzasz takim lokalem lub nim kierujesz to koniecznie musisz pamiętać o tym, że zapewnianie bezpieczeństwa jest jednym z Twoich podstawowych obowiązków. W tym celu musisz też zapewnić pracownikom właściwy sprzęt. Należą do niego także noże. Dlaczego warto je wybierać?

Zgodność z HACCP

Najważniejszym atutem noży HACCP jest to, że są one zgodne z Systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Są one, więc dopuszczone przez niego do użycia. Żadne inne noże nie przejdą kontroli i nie powinny być używane w lokalach gastronomicznych, w których wprowadzono HACCP.

Wprowadzając ten system w lokalu trzeba mieć świadomość, że tylko przedmioty i sprzęty zgodne z nim będą mogły być używane. Jeśli chcemy zapewnić konsumentom bezpieczeństwo żywności, to noże HACCP są obowiązkowe.

Wytrzymałość

Noże HACCP są wyjątkowo wytrzymałe. Ma to związek z polerowaniem ostrzy oraz ich próżniowym utwardzaniem. Dzięki niemu są odporne na uszkodzenia oraz bardzo trwałe. Nadają się do intensywnej i ciężkiej pracy. Bez trudu można kroić nimi różnego rodzaju produkty, również te twarde.

Trwałość noży HACCP wiąże się też z ich opłacalnością. Po prostu warto kupić sprzęt, który można używać przez długie lata. Noże te nie niszczą się zbyt szybko, więc doskonale wywiązują się ze swoich obowiązków. Są one niezbędne w każdej restauracji oraz w domu, w którym mieszka prawdziwy miłośnik gotowania.

Różnorodność

Pod pojęciem noży HACCP kryje się wiele różnych ostrzy. Są one wykorzystywane do krojenia surowego i gotowanego mięsa, drobiu, nabiału, ryb i warzyw. Co ważne, do każdego typu produktu używa się noży z rączką o innym, dedykowanym kolorze. Trzymanie się duetów między kolorami, a typem produktów sprawia, że są one bezpieczne.

Noże te mają też różne typy ostrzy. Mamy do wyboru noże do filetowania, do krojenia pieczeni, do siekania, do trybowania i do krojenia. Są też noże z ostrzem falistym lub ząbkowanym. Są także oferty noży przeznaczonych do krojenia miękkich serów. Osoby niezdecydowane mogą postawić na noże uniwersalne.

Noże HACCP dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.

Kategorie